Sunday, April 6, 2014

Raksasa Shishi : Penunggu Yasaka Shrine.

Saya masih di Osaka. Kali ini saya melawat sekitar bandar Namba dan kadang-kala menaiki subway untuk menuju dari satu destinasi ke satu destinasi yang lain. Walaupun sudah beberapa kali saya ke sini, saya masih belum jemu dengan bandar ini dan saya sentiasa berjumpa dengan  tempat-tempat yang baru. Pendek kata, bandar Namba di Osaka ini harus diredah segala pelusuk.


         Kalau tak percaya, cuba anda lihat hiasan pintu masuk ke Namba Yasaka Shrine ini. Ianya terletak dibelakang bangunan-bangunan utama disini malah agak sukar untuk ditemui melainkan anda betul-betul peka dengan signboard yang terdapat disekitar bandar ini. 

Cuba anda lihat reka bentuknya yang agak gothic malah lain dari yang lain. Untuk pengetahuan umum , ini bukanlah Godzilla, singa, anjing ataupun naga. Ini adalah raksasa mitologi  jepun yang dipanggil sebagai Shishi atau Komainu. Haiwan ini digambarkan sebagai penyelamat sejagat dan akan membaham  segala " semangat-semangat jahat" dan kerana itulah ianya sering diletakkan di luar kuil-kuil di Jepun.

Shishi jantan dikatakan "menyedut  nafas" yang mewakili kehidupan; yang betina dikatakan "bernafas keluar", yang bermaksud kematian .All images copyright © 2014 Langkawi Ink.Com. 
All rights reserved.Interested parties are welcomed to reproduce or quote materials published in this blog with the condition  that they are credited to http://hasnulyakin.blogspot.com/ to avoid misunderstanding.
Thank you.

No comments:

Post a Comment

Pulau Langkawi : Home Is Where The Heart Is.

One of my favourite place.. A space that raised me, the birth place of my dreams. I really feel connected like I’m part of its puls...