Saturday, January 24, 2015

Sepanjang Pendakian Ke Tanukidaniyama Fudouin Di Kyoto (Part 2).


Sesampai di puncak Tanuktanisan Fudoin, hujan renyai-renyai mulai turun dan membasahi kawasan pergunungan tersebut. Anak-anak saya kelihatan gembira walaupun pada awalnya kedua-duanya merungut panjang kerana keperihan memanjat naik untuk sampai ke sini. Untuk peminat fotografi seperti saya, senyuman lebar sentiasa terukir di pipi disepanjang hari .Terdapat satu perasaan istimewa - puas hati serta bangga. Maklumlah, walaupun tempat ini terletak beribu-ribu kilometer jauh daripada tempat saya tinggal, saya akhirnya berjaya sampai juga di sini. Lebih menyeronokkan lagi apabila anda mendapati yang kuil di Tanukitanisan ini cukup cantik serta mempunyai pemandangan yang cukup hebat. 


 Saya juga berpeluang melihat sendiri gua pertapaan Mushashi Miyamoto, penulis buku "Book of five ring" ataupun "Go Rin No Sho". Selain menjadi seorang penulis yang hebat, Musashi Miyamoto juga adalah seorang pemain pedang yang cukup terbilang dan kononnya belum pernah kecundang dengan mana-mana pahlawan hebat lain sezaman dengannya.Apa-apa pun, Tanukitanisan Fudoin ini satu tempat yang unik, cantik, bersifat spiritual, redup dan sejuk. Segala perasaan bebal serta sesal sewaktu awal pendakian tadi lenyap sebegitu saja. Fahamlah saya sekarang kenapa golongan Yamabushi memilih tempat - tempat sebegini sebagai tempat tinggal dan bertafakur mereka.All images copyright © 2015 Langkawi Ink.Com. 
All rights reserved.

All photos and content on this site are exclusive property of Langkawi Ink.Com and are copyright with all rights reserved. Please email me and ask for permission before reposting any content found on this site. Thank you.

No comments:

Post a Comment

Pulau Langkawi : Home Is Where The Heart Is.

One of my favourite place.. A space that raised me, the birth place of my dreams. I really feel connected like I’m part of its puls...