Wednesday, July 11, 2012

Hinoyoujin : Gurindam Tentang Bahaya Api.

Sewaktu saya menghadiri Pesta Hanatouro di Kyoto tempoh hari, saya ada terserempak dengan sekumpulan kanak-kanak comel menyanyi sambil memukul kayu kecil seolah-olah memberi peringatan untuk kesemua pengunjung yang datang pada malam tersebut.

Memang betullah tekaan saya kerana saya diberitahu oleh Naomi yang kanak-kanak tersebut bernyanyi sambil memberi peringatan tentang bahaya api - Hinoyoujin . Dikatakan sejarah Hinoyoujin ini bermula sekitar tahun 1730 apabila bandar Takayama terbakar dalam satu kebakaran besar dan ianya direka sebagai lagu nasihat untuk kesedaran masyarakat pada waktu tersebut.


All images copyright © 2012 Langkawi Ink.Com. All rights reserved.Interested parties are welcomed to reproduce or quote materials published in this blog with the condition  that they are credited to http://hasnulyakin.blogspot.com/ to avoid misunderstanding.Thank you.

Blogging : Selepas Tenggelam 3 Bulan, Kini Timbul Bersama 10 Keping Foto Dan Seekor Buaya..

Sudah 3 bulan lebih saya tenggelam dan tidak update langsung blog semenjak kebelakangan ini. Bukan sebab boring, tetapi disebabkan ba...